Редактор: e-mail: Кадър: БТВРазчистването на пътя за Рилския манастир продължава, като към

...
Редактор: e-mail: Кадър: БТВРазчистването на пътя за Рилския манастир продължава, като към
Коментари Харесай

Лошото време е виновно за срутването на скала на пътя за Рилския манастир, според човек от АПИ

Редактор: 

e-mail: 

Кадър: БТВ

Разчистването на пътя за Рилския манастир продължава, като все още той е затворен, стана ясно от директно включване от мястото на кореспондент от БТВ. В ефира на медията инж. Иван Досев от Агенция " Пътна инфраструктура " разкри, че главната причина за рухването на скалната маса е неприятното време. Припомняме, че напълно скоро министър председателят Бойко Борисов бе на мястото и разгласи, че страната е отпуснала 6 милиона лв. за укрепването на скалните маси към пътя.

" Пътят е разчистен, остава да се доразчисти езикът на свлачището, който е зад стената. Досега това нещо не се прави, тъй като виждате какво е времето - вали доста, откосът е преовлажнен и има възможност от ново срутване, в случай че продължим с работите при тези климатични условия. Дъждовете са огромната причина за рухването на тази канара. Нека го обясня още веднъж - планът за укрепването на срутището е разграничена на два стадия. Единият включва стената, част от анкерите, мрежите и диагоналните въжета, които към момента не са сложени. Първият стадий е съвсем изпълнен, остават дребна част - анкерите и диагоналните въжета, които не беше допустимо да бъдат сложени, защото за това трябват алпинисти и ние нямахме опция да пуснем хора да работят в тези метеоролигични условия, поради, че падаха непрекъснато камъни. Двата огромни блока, единият от които падна оня ден, беше планувано да се укрепят с анкери. Единият е отчасти укрепен, а другият не, и надлежно падна от многото превалявания. В другата си част - изпълнената, укрепителната бетонна стена извърши своята функционалност, съумя да задържи целия откос, тъй като в противоположен случай имаше огромна възможност при неналичието на тази стена да повлече целия път и целия масив, т.е. да изпаднем в една доста по-лоша догадка и да нямаме път дълго време ", изясни той.

" Разбира се, че е изпълнен качествено ремонтът. Времето попречи за последните довършителни действия от първия стадий. Валежите бяха повече от предстоящото, изненадаха ни и не можахме да доизпълним първия стадий. И най-хубавата мрежа устоя до към един звук, а в тази ситуация 30-тонната канара няма какво да я задържи. Естествено, че са направени предварителни изследвания. И те демонстрираха, че тези двете скали, те съзнателно не са махнати, тъй като много огромна част от откоса и ската се обруши, за да бъде отстранена заплахата от срутване на огромни маси. Двете големи скали бяха оставени, като концепцията, предвиждането в плана, бе те да служат като контрафорст, т.е. да подпират свлачището изпод зад стената. За страдание едната от тях не беше добре укрепена, не беше приключено укрепването по нея и падна. Нов план не мисля, че би трябвало да се прави, а да се поправя надлежно по отношение на наставление на геолозите и инженерите втория стадий ", разяснява още Досев.

" Относно качеството на осъществяването всички се изрекоха, че е положително.  Предполагам, че пътят ще бъде затворен и до момента в който не се завършат дейностите туристи няма да се позволяват. За момента се позволяват единствено духовници от Рилския манастир ", приключи инженерът.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР